De eerste brouwers

Als eerste presenteren we de drie brouwerijen die zowel zaterdag als zondag acte de presence zullen geven. De verdere line-up zal verschillen op zaterdag en zondag. Deze eerste brouwerijen hebben één ding gemeen: ze komen allen uit Alkmaar, de stad waar het Noord-Hollands bierfestival al 14 jaar plaatsvindt. Als eerste staat brouwerij Astronaut. Brouwerij Astronaut is ontstaan in 2018. Het idee ontstond tijdens een gezamenlijke bierproeverij. Hun eerste bier is absoluut het noemen waard, omdat het uiteindelijk de basis is geworden voor wat nu de SpaceQuad is. Er werd gebrainstormd over nieuwe recepten, nieuwe smaken & andere technieken. Er volgden veel batches en flink wat van die batches waren heel lekker, maar sommigen waren geweldig! Zoals de Gingerbitch, wat begon met een recept voor een pale ale en een hele nieuwe level kreeg door het toevoegen van verse gember, dit werd het eerste bier wat op de markt kwam. De komende jaren zal Astronaut blijven experimenteren, creëren en verkennen. Waarbij er niet wordt geschuwd om een statement te maken met stoere ingrediënten zoals tropisch fruit, verse gember, rook of whiskey.

Als tweede Alkmaar brouwerij hebben we Blitz Brewing Company. In 2016 (elf jaar na zijn eerste zelfgebrouwen bier) begon brouwer Daan Visser met zijn eerste commerciële project. Hij begon een partnerschap, en er werd begonnen met het brouwen van vrij toegankelijk speciaalbier zoals: Blonde bieren, Weizens, Tripels enzovoort. Dat was echter niet de kant die Daan op wou gaan, ondanks dat hij die bieren wel kan waarderen wilde hij meer uitdaging door meer complexe en spectaculaire bieren te brouwen. De partnerschap werd in 2019 beëindigd en al snel zag een nieuwe brouwerij genaamd Blitz Brewing Co het levenslicht en naar een paar maanden werden de eerste twee bieren uitbracht. Dit waren Hop & Dreams en Chocolatize. Met die twee goed ontvangen bieren is Blitz Brewing Co. goed van start gegaan. Inmiddels zijn de Blitz bieren op blik verkrijgbaar en zijn er al diverse IPA’s, een Pastry Stout en een Sour uitgebracht.

Last but not least De Moersleutel. ER WAREN EENS… vier broers uit Heiloo die net klaar waren met hun technische studie en wilden bewijzen dat ze in alles beter waren dan hun vader. Maar vooral bij het brouwen van bieren! De jongens werden uitgedaagd en ze brouwden hun eerste bier, wat op z’n zachtst gezegd slootwater was. Maar de broers gaven niet op en gingen ze terug naar de brouwerij en bleven bieren brouwen tot ze steeds beter werden. Na enige tijd te hebben geoefend met het brouwen en hebben geëxperimenteerd met allerlei verschillende smaken en toevoegingen werd besloten dat het tijd was om de Nederlandse biermarkt te laten zien hoe je echt lekkere bieren kunt brouwen. Het eerste commerciële brouwsel was meteen een Imperial Stout en wel de allereerste Barrel Blend (een blend van de Stouts ‘Motor Olie’ & ‘Je Moer’) dit bier werd goed ontvangen. Na deze succesvolle start was ruimte voor verbetering en gingen terug naar het originele recept en optimaliseerden deze , het is iets dat ze zouden blijven doen voor alle bieren die ze uitbrachten. Inmiddels werd er een gloednieuwe brouwerij in de Boekelermeer gerealiseerd en de mannen lijken zichzelf steeds weer te kunnen overtreffen en nu (enkele jaren later) worden Moersleutel-bieren gezien als een van de beste van Nederland en zelfs ter wereld. Dat maakt de broers niet alleen brouwers, maar echte Beer Engineers.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als nieuws

Geef een reactie